Workshop: Управління об’єднаною енергетичною системою та диспетчеризація

Доброго дня!
Раді запросити вас на онлайн-зустріч експертів компанії Укренерго з викладачами електроенергетичних спеціальностей закладів вищої освіти України, яка відбудеться 17 грудня 2021 року з 15:00 до 17:00!

Головний спікер нашої зустрічі – Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України – головний диспетчер Укренерго. 

Тема зустрічі: «Управління об’єднаною енергетичною системою та диспетчеризація»  


Для участі у вебінарі: прийміть зустріч натиснувши «Так» та перейдіть за посиланням, оберіть опцію «Продовжити в цьому браузері».  

У разі входу із мобільних пристроїв: перейдіть за посиланням, скачайте та встановіть на нього Teams, натисніть «Відкрити Teams» та «Приєднатись до наради». 

На зустрічі розглянемо наступні питання: 

  1. Що передбачають стратегії держави та Укренерго по ТЕС, які вже відпрацювали свій ресурс або не мають  енергоресурсів (вугілля, газу, мазуту)  через кризу на Донбасі? Чи можна на них розраховувати під час балансування режимів ОЕС?   
  2. Які перспективи розвитку атомної енергетики в Україні та світі? Адже зараз в Німеччині побудована сучасна вугільна ТЕС потужністю приблизно 1500 МВт, а від АЕС вони відмовляються.  
  3. Які перспективи будівництва в Україні АЕС з малими модульними реакторами потужністю 100–150 МВт в Україні? Як це вплине на стабільність роботи ОЕС та її балансування? 
  4. Як впливають сонячні і вітрові електростанції на стабільність ОЕС України в її сучасному стані? Які подальші перспективи збільшення в ОЕС України потужностей електростанцій з відновлювальних джерел енергії? 
  5. За інформацією у ЗМІ Україна імпортує  електроенергію з Росії-Білорусії, чому ми її імпортуємо, маючи великий резерв по установленій потужності? Це стосується балансування чи чогось іншого?  
  6. Як пояснити примусові обмеження в генеруванні відновлюваних джерел енергії (ВДЕ)? Ці збитки для власників якось компенсуються?  
  7. Для ФЕС і ВЕС при балансуванні ГарПок встановив похибки при погодинному прогнозуванні на наступну добу 5 і 10% відповідно. Чи це реально, якщо погоду ми вгадуємо з ймовірністю 30–50% ?  
  8. Чи передбачується в структурі резервування нестабільності генерування ВДЕ крім електрохімічних накопичувачів електроенергії ще якісь засоби? Типу біогазових установок когенерації, водневих технологій чи комплексний підхід?    
  9. Чи є впевненість в тому, що електрохімічні накопичувачі можуть бути корисними під час первинного і вторинного регулювання частоти? Їхні характеристики відповідають вимогам?  
  10. Засоби резервування нестабільності генерування ВДЕ мають бути розосереджені по регіонах з найбільшою кількістю ФЕС і ВЕС чи зосереджені в балансуючих вузлах? Це має бути платною послугою?   
  11. Інтелектуалізація електричних мереж якось сприятиме процесу балансування в ОЕС?       
  12. Які види  накопичення енергії в енергосистемі плануються? 
  13. Які станції на сьогодні є опорними по частоті? 
  14. Які перспективи роботи енергосистеми без ТЕС? 
  15. Чи є критерії, за якими можна визначити в онлайн режимі дефіцитна чи профіцитна система? 


Якщо у Вас виникатимуть запитання щодо зустрічі, чи проблеми із підключенням, 

Ви можете звернутися до: 

Андрія Хворостянко khvorostianko.ao@ua.energy +380976793956;

або Ірини Покотильської  pokotylska.ip@ua.energy +380680011772.